Att arbeta som arkitekt är ett spännande och kreativt yrke där man också har möjlighet att arbeta inom många olika områden.

Men vilka egenskaper bör en arkitekt egentligen ha, och vem passar i yrkesrollen? Det ska vi ta reda på i den här artikeln.

Att utbilda sig till arkitekt

En arkitektutbildning i Sverige tar fem år att slutföra, vilket motsvarar 300 högskolepoäng. Det finns flera universitet som erbjuder arkitektutbildningar, bland annat Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, Lunds universitet och Chalmers tekniska högskola i Göteborg. På många av skolorna krävs det att man har läst både matematik C samt Naturkunskap B och även Samhällskunskap A för att ha en grundläggande behörighet, och därmed kunna söka till arkitektprogrammet. På en del skolor får man dessutom möjlighet att genomgå ett separat kunskapsprov där man gör ett urval av de sökande som besitter den grundläggande behörigheten. Ungefär en tredjedel av alla platser till arkitektprogrammet tillsätts genom provet.

Att studera till arkitekt är väldigt populärt och utbildningarna är högt eftertraktade. Endast ett fårtal av dem som söker in till utbildningarna blir antagna, därför krävs det också att man har väldigt höga betyg från gymnasiet. För den som inte har tillräckligt höga betyg för att bli antagen finns det dock andra möjligheter. Man kan exempelvis välja att studera till civilingenjör och inrikta sig på arkitektur. Det går också att studera till byggingenjör och även där rikta in sig mot arkitektur. Något som alla program och vägar till att bli arkitekt har gemensamt är dock att man behöver vara väldigt motiverad och van vid att studera i ett högt tempo. En annan fördel är också att ha lätt för att lära och att man har en bra baskunskap inom matematik.

Vilka egenskaper bör man ha som arkitekt

Som arkitekt kommer man att få arbeta under mycket eget ansvar så det gäller att kunna vara ordningsam och prestera även i stressiga situationer. En stor del av arbetet handlar om att rita upp byggnader åt andra personer och även om man inte behöver kunna rita perfekt när man börjar studera så är det alltid bra om man är kreativ och tycker om att skissa. Att vara duktig på att kunna tolka andra människors visioner och ideér är också en stor fördel. Som arkitekt är det viktigt att vilja arbeta lösningsfokuserat och att kunna hantera både små och stora problem som dyker upp längst vägen. Eftersom yrket också innebär att man träffar många olika sorters människor är det en fördel om man besitter en stor social kompetens.

Slutligen kan man säga att arkitekt är ett krävande yrke som gör att man behöver ha gott om tålamod och egna visioner, men i gengäld är det ett roligt och omväxlande yrke. Om man är intresserad av att utbilda sig till arkitekt gör man en ansökan till de olika programmen genom hemsidan www.antagning.se. Där kan man också hitta viktig information som sista ansökningsdatum, vilka behörighetskrav som krävs och hur det går till när man gör sin ansökan till de olika universiteten.