Det finns många butiker runt om i världen som säljer inredning av olika slag, men det som verkligen är speciellt är att ha något som ingen annan där hemma har, något som sticker ut ur mängden, som är tufft och coolt men också snyggt. Därför beslöt jag mig för att ta en närmare titt på det utbud som finns idag, med start i vår vackra huvudstad, Stockholm.

Afroart

Först ut har vi en butik som funnits till i hela 50 år i år, då man öppnade dörrarna för första gången så tidigt som 1967. Precis som namnet antyder så är många av produkterna ni hittar här från Afrika eller med afrikansk stil. Men nu är det inte enbart afrikanskinfluerade produkter som erbjuds hos Afroart, utan saker från världens alla olika hörn. Målet är att skapa arbetstillfällen på tillverkningsorten och göra produkter som sedan kan säljas i Sverige, en genial idé om ni frågar mig! Butiken finns på två platser i Stockholm, den ena på Hornsgatan 58 och den andra på Norrtullsgatan 10. Helt klart värda ett besök.

Asplund

Butiken Asplunds, belägen på Sibyllegatan 31, fokuserar på hög kvalitativa produkter och möbler tillverkade av svenska designers, däribland Thomas Sandell. Nu finns det också produkter tillgängliga från internationella designers också tillsammans med deras egna märke som består av möbler, tillbehör och ett litet urval av mattor samt deras helt egendesignade kök. Låter detta intressant, besök då deras butik eller gå in på asplunds hemsida.

Carl Malmsten

Här hittar ni en blandning av traditionell och modern design när det gäller möbler, men allt i svensk tradition. Allt bygger på naturtrogna färger, hållbarhet och funktionalitet, dessa är några av företagets grundkoncept.

Besökare som besöker Statshuset kan där se Carlm Malmstens Stadshusstolen som vann förstapriset i en möbeltävling som hölls 1916. Butiken Malmsten är belägen på vackra Strandvägen, på väg ut mot Djurgården, Strandvägen 58 för att vara exakt. Man finns även online via hemsidan, www.malmsten.se

Coctail

Är klassisk och traditionell inget du är ute efter utan mer något kitschigt, då är det Coctail butiken som gäller, belägen på Bondegatan 34 på Söder. Detta kanske inte riktigt är en butik som faller alla i smaken men är du ute efter rosa flamingos, tokig belysning och annat udda möblemang, då har ni absolut hittat rätt. Man bör ha en väldigt bred och öppen stil om man åker hit för att handla och det är personligen inget som tilltalar mig, men som tur är har vi alla olika smak. Trots detta är det en butik som ändå måste besökas och upplevas, du kommer garanterat inte hitta något liknande i Stockholm, den saken är klar!

Designhuset Stockholm

Designhuset eller Design House Stockholm som varumärket är känt som internationellt är en butik som nu blivit en butikskedja med butiker i Osaka i Japan, Bangkok i Thailand samt på ett flertal ställen runt om i Europa samt på ett par platser i Sverige, med huvudbutiken belägen i den anrika byggnaden som inhyser NK på Hamngatan 18–20 i centrala Stockholm. Ni hittar här produkter av en rad olika designers som skapat modern, stilren och skandinavisk design.