Att studera möbeldesign är jätteintressant och kan ge fina jobb i framtiden om man studerar detta. En av utbildningarna ligger på Lidingö och riktar sig till den som vill hjälpa till att påverka vardagen för människor på ett inspirerande sätt. Här får man jobba både vetenskapligt och konstnärligt när man kommer ut i yrkeslivet och låter det intressant är detta den perfekta utbildningen.

Här på Malmstens som skolan/universitetet heter får man arbeta kreativt för att utveckla och förbättra möbler. Man får fina kunskaper om trä och även grundläggande kunskaper om andra material som plast och metall. Man varvar teori med praktik och det ingår även konstnärlig undervisning och massor av workshops. Första året lär man sig skissteknik och mätning av möbler som skall konstrueras. Här får fantasin fritt spelrum om man gillar att göra sina egna prototyper. Andra året jobbas det mest med datorn som ett digitalt verktyg. 3D-modellering och AutoCAD är moderna tillverkningsmetoder via program på datorn som man får lära sig. Det tredje och sista året gäller det att välja hur man vill arbeta vidare mot ett mål man sätter upp. Man får det här året göra sin praktik och får verkligen se hur det är i möbelbranschen och chans att använda sina kunskaper i det man har lärt sig under de två första åren. Sist men inte minst skall man utföra ett examensarbete där man får välja en uppgift som man skall lösa och bearbeta både vetenskapligt och praktiskt. Man skall sedan dokumentera allt och sedan göra en egen presentation av arbetet.

Skräddarsydda lokaler

På universitetet finns fina skräddarsydda lokaler som är riktigt välutrustade med verkstäder och här får varje student en egen “arbetsplats”. Man arbetar oftast i mindre grupper och man utvecklar sitt individuella arbetssätt tillsammans med sin handledare och lärare. Detta universitet har god och bra kontakt med både möbelbranschen och näringslivet. perfekt när man sedan skall söka jobb. Man får här metodiska, teoretiska och praktiska uppgifter både om man väljer att jobba som egen företagare eller anställd. Om man vill kan man även fortsätta att läsa vidare och förkovra sig ännu mer i detta ämne. Man håller i denna utbildning en nära kontakt med industrin på grund av att flera av projekten man jobbar med har riktiga uppdragsgivare som man får besöka på flera studiebesök på industrierna/fabrikerna. De flesta av dem är kända, svenska väletablerade möbelproducenter. Många tar steget efter sin utbildning för att starta sin egen designstudio, läser vidare eller helt enkelt börjar jobba på ett arkitektkontor. Valen är oändliga. Det finns även en utbildning i möbeldesign i Jönköping som ligger på 2 år och den ger 120 högskolepoäng. Här jobbas det med design och formgivning inom möbeldesign och även produktutveckling. Efter avslutad utbildning blir man en produktutvecklare med stor kompetens inom inredning och möbelbranschen. Man behärskar både att marknadsföra möbler och konstruera samt formge dem efter eget huvud och egna ideér. Man kan även jobba med att tillverka, sälja och till och med bli produktutvecklare när man är klar här.