Arkitektur nu och då

På 1920-talet kom en rörelse inom arkitekturen som finns än idag, det är den modernistiska arkitekturen och i Europa så är det så dom flesta byggnader skapas idag. Denna stil är en blandning av flera olika stilar bland annat funktionalism och brutalism ingår, karaktärsdragen för modernistisk arkitektur är att den är enkel. Modernistiska arkitekturen växte i samband med digitaliseringen, då man kan komma fram till säkrare och bättre lösningar nu via datorer dessutom så går det fortare än förut när man fick lov att göra allting för hand.

Utveckling genom åren

På 1900- talet hade dom tröttnat på 1800- talets stenstad och därför kom stilen jugend fram där dom använde mycket inspiration från naturen som t.ex slingrande stjälkar. När vi sen kommer in på 1910-talet så lägger man stor vikt i hantverket och att man vill ha den gamla tiden tillbaka och man tar mycket inspiration från medeltiden. Och på 1920-talet så hände det mycket inom arkitekturen, man började förstå att ett bra boende var till för alla. Man började också med enklare fasader, tegel på taken och nummer på på byggnaderna.

Med stark optimism växte en ny stilriktning fram, den kallades för funkis. Man ville modernisera byggnader så mycket som möjligt och därför revs många gamla byggnader på 1930-talet och nya byggdes, dekorationer med historiska associationer var någonting man inte ville ha. Bekvämligheter var någonting som man utrustade alla nybyggda lägenheter med, så nu fick man badkar i sina badrum och sopnedkast var något som man installerade för att göra allt så bekvämt som möjligt. Man ansåg att ljusa kulörer var modernt och stora glaspartier för att ta vara på så mycket ljus som möjligt.

1950 började man med nya husformer och då man strävade efter att alla skulle ha så lika som möjligt så byggde man trapphus med tre lägenheter och med ljusinsläpp från 3 håll. Man hade också börjat med mer lättillgängliga och varma varianter då man tyckte att formspråken 1930 var alldeles för kyliga. 1945 slutade andra världskriget och vid decenniets slut så var det dags för kommunerna att ta större ansvar för att bygga och förvalta en större skara bostäder att hyra.

Nu kommer vi till rekordåren. Man satsar miljoner på att bygga bostäder, man börjar bygga hus med 3 till 4 våningar. Det gjordes även satsningar på att bygga bostäder som alla skulle ha råd med. Husen man byggde skulle vara utan utsmyckningar och fasaderna skulle va putsade eller i tegel och dom var oftast placerade så man delade på innergården. Man uppmuntrade även nybyggnationer och att man hellre skulle riva gamla byggnader än att man skulle bygga om eller bevara dom som redan fanns. Under 1990-talet tar man tillbaka lite från 1920 – 30 talet och börjar med starka färger och inspirationen till arkitekturen för både villor och lägenheter är lantlighet och byggstilar från förr.

När man bygger villor i slutet av decenniet så vill man ha en stil av funktionalistisk stil.  Nu är vi framme på 2000-talet och nu vill vi ha stora ljusa fönster, det ska vara stora balkonger och framför allt så vill man ha allt bekvämt.